LAWYER-EXPERT


LAWYER-EXPERT


Нові правила для учасників судових процесів

Нові правила для учасників судових процесів

У сучасному світі технології все більше проникають в різні сфери нашого життя. Юридична сфера не виняток. Особливо це стосується судових процесів, де використання електронних систем стає не просто зручністю, а обов'язком. В Україні набув чинності Закон № 3200-ІХ від 29.06.2023р., який впроваджує обов'язкову реєстрацію та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС).

Що це означає для учасників судових процесів?

Закон вимагає від учасників судових процесів, які мали обов'язок зареєструвати свій електронний кабінет в ЄСІТС ще з 2017 року, але не зробили цього, виконати цей обов'язок. В іншому випадку, їх процесуальні документи можуть залишитися без руху або бути повернуті без розгляду. Зверніть увагу! Обов’язок зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС встановлюється для всіх юридичних осіб незалежно від форми власності.

Які терміни?

Більшість нововведень, включаючи всі ключові положення Закону № 3200-ІХ, вводяться в дію з 19.10.2023 р. До цієї дати бажано зареєструвати електронний кабінет щоб уникнути відповідальності за невиконання такого обов'язку.

Чому це важливо?

  1. Електронний кабінет в ЄСІТС значно спрощує "спілкування" з судом.
  2.  Направлення документів до суду через електронний документ економить час та кошти як учасникам судового процесу, так і державі (відпадає потреба у фінансуванні закупок паперу, марок та конвертів). 
  3. Для реєстрації потрібні лише електронний цифровий підпис та трохи часу на реєстрацію.

Якщо ви є учасником судового процесу, не чекайте дедлайну - зареєструйте свій електронний кабінет в ЄСІТС вже зараз. Це допоможе вам уникнути неприємних "сюрпризів" у вигляді залишення позову, апеляційної, касаційної скарги чи іншого процесуального документу без руху або його повернення без розгляду.