LAWYER-EXPERT


LAWYER-EXPERT


Оплата комунальних послуг в умовах воєнного стану. Актуальні нюанси.

Оплата комунальних послуг в умовах воєнного стану. Актуальні нюанси.

Під час воєнного стану в Україні діють особливі правила оплати житлово-комунальних послуг. На цьому наголосив уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Ось що важливо знати:

Під час воєнного стану заборонено нараховувати пеню та інші штрафні санкції за несвоєчасну чи неповну оплату комунальних послуг.

Також, надавачам комунальних послуг заборонено припиняти надання комунальних послуг у разі, коли споживач не оплатив або оплатив такі послуги не в повному обсязі.

А ще заборонено стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги, яка утворилась після початку воєнної агресії (після 24 лютого 2022 року), а саме: з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Крім того, виконавці мають зупиняти виконавчі провадження і не вчиняти дії щодо стягнення заборгованостей з житлово-комунальних послуг, які виникли до 24 лютого 2022 року, на вищевказаних територіях.

Слід також знати, якщо громадяни не проживають у своїй квартирі чи у своєму будинку більш ніж 30 днів вони можуть надати виконавцю комунальних послуг довідку з місця тимчасового проживання в іноземній державі, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, тощо, і не сплачувати житлово-комунальні послуги.

У разі, якщо Вам потрібно більш детально вивчити питання надання та оплати житлово-комунальних послуг, проаналізуйте наступні нормативно-правові акти:

  1. Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII.
  2. Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» від 5 березня 2023 року № 206.

Бережіть себе та своїх близьких! Разом переможемо!