LAWYER-EXPERT


LAWYER-EXPERT


Про відповідальність за коментарі в соцмережах

Про відповідальність за коментарі в соцмережах

Соціальні мережі стали невід'ємною частиною нашого життя. Ми ділимося новинами, думками, фотографіями, але чи замислювалися ви над тим, що може статися, якщо хтось залишить на вашій сторінці образливий коментар відносно третіх осіб? Чи може це призвести до юридичних наслідків для вас, як власника сторінки? З цього приводу є цікава судова практика.

Нещодавно Верховний Суд опублікував черговий огляд практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). В одному з рішень, ухвалених у травні 2023 року, ЄСПЛ розглянув справу SANCHEZ v. France. Ця справа стосувалася політика, якому було висунуто звинувачення в розпалюванні ворожнечі проти мусульман через коментарі, які були опубліковані на його сторінці в Facebook. Політик не видалив ці коментарі вчасно, як наслідок - це стало причиною відповідальності.

ЄСПЛ погодився з висновком суді про те, що власника сторінки може бути притягнуто до відповідальності оскільки він мав можливість видалити образливі коментарі, але не зробив цього. Це рішення показує, що власники сторінок у соцмережах є відповідальними за коментарі, опубліковані іншими особами на їх сторінках.

Які висновки слід зробити?

  1. Ви маєте бути уважними до того, що публікуєте в інтернеті, і до того, що інші люди публікують на вашій сторінці.
  2. Ви маєте право видаляти образливі або неприйнятні коментарі зі своєї сторінки.
  3. Якщо Ви цього не робите, вас можуть притягнути до відповідальності за ці коментарі.

На що слід звернути увагу?

Ваша сторінка в соціальній мережі - це ваше обличчя в інтернеті. Приділіть увагу контенту що розміщено на Вашій сторінці. Можливо, Вам слід видалити деякі дані що розміщені на сторінці. Будьте відповідальними за свою сторінку в соцмережі, як і за свої дії в реальному житті.