LAWYER-EXPERT


LAWYER-EXPERT


Як вирішити спір за межі земельної ділянки в Сумах

Як вирішити спір за межі земельної ділянки в Сумах

Як вирішити спір за межі земельної ділянки в Сумах

Як вирішити спір за межі земельної ділянки в Сумах

Земельні спори, як в Сумах, так і в Україні в цілому, нажаль, дуже поширене явище. Окремою категорією земельних спорів є так звані «межові спори» - спори, що виникають з приводу меж земельних ділянок, накладення на кадастровій карті однієї земельної ділянки на іншу, помилок, допущених в процесі формування земельної ділянки. Неправильне визначення меж може призвести до конфліктів з сусідами та проблем з реєстрацією земельної ділянки. Вирішення земельного спору, як правило, складний і тривалий процес. При цьому, без правильного вирішення такого спору не можливе подальше безперешкодне землекористування, а затягування у вирішенні межового спору може призвести навіть до втрати земельної ділянки чи її частини.

Ця стаття містить корисну інформацію про основні існуючі механізми вирішення земельних спорів, у тому числі і в межах міста Суми. Своєчасне та оперативне вирішення спору за межі земельної ділянки в Сумах допоможе Вам уникнути можливих втрат, як фінансового так і морального характеру.

(Якщо Вам тема статті здається занадто складною, при цьому, потрібна якісна, детальна консультація юриста з питань землекористування, телефонуйте за номером: +38 (095) 546 07 05, ми допоможемо Вам)

Перш за все, щоб зорієнтуватись у питанні щодо можливих підстав виникнення спорів за межі земельних ділянок, слід розуміти у чому різниця між термінами «земля» та «земельна ділянка». Земля - це поверхня земної кори, вона виступає об'єктом правовідносин через юридичну категорію «земельна ділянка». Земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, визначеною площею, та встановленими щодо неї правами. В основному, спір за межі земельної ділянки виникає на стадії формування такої ділянки, в процесі встановлення її меж, площі та державної реєстрації земельної ділянки.

Ось декілька причин виникнення земельних спорів в місті Суми за останні роки:

  1. Неправильне визначення меж земельної ділянки у технічній документації, яку розробила землевпорядна організація.
  2. Помилка у відомостях Державного земельного кадастру (ДЗК) про земельну ділянку.
  3. Конфлікти з сусідами щодо фактичного розташування меж користування земельними ділянками.
  4. Недоліки документів, що посвідчують право власності на землю та/або об’єкти нерухомого майна, які розміщені на земельній ділянці, або їх відсутність.

Вирішення спору за межі земельної ділянки

Вирішення спору за межі земельної ділянки

Вирішення спору за межі земельної ділянки

Земельний кодекс України передбачає два способи вирішення земельних спорів: через органи місцевого самоврядування та у спосіб звернення за захистом порушених прав до суду. Але, як на мене, найкращий варіант – це вирішити спір у спосіб переговорів, для чого бажано сторонам отримати консультації спеціалістів відносно того, які є способи врегулювання конфлікту без скарг і позовів до суду.

Що стосується вирішення спору через органи місцевого самоврядування, то в основному такий спір вирішується через виправлення технічних помилок щодо кадастрових номерів та перетинів у відомостях Державного земельного кадастру.

Більшість спорів за межі земельної ділянки вирішується все ж таки в судовому порядку.

Судовий порядок вирішення земельних спорів

Успішне вирішення земельних спорів у суді залежить від таких чинників, як: правильний вибір судочинства (цивільне, господарське чи адміністративне), вибір ефективного способу захисту права (у відповідності до існуючої судової практики), правильний вибір тактики захисту, правильно сформульовані питання для судової земельно-технічної експертизи.

Практичні кроки при підготовці до спору за межі земельної ділянки в Сумах:

  1. Збір документів що мають відношення до земельної ділянки щодо якої виник спір.
  2. Консультації з юристами та кваліфікованими землевпорядниками щодо тактики захисту порушених прав.
  3. Звернення до адвоката з метою направлення адвокатських запитів (збір доказів), підготовки позову до суду, представництва в суді під час вирішення спору.

Зрозуміло, що вирішення земельних спорів в Сумах є не простим завданням, але з належними знаннями та підходом можна знайти ефективні рішення для врегулювання спору. Якщо ви стикаєтесь із проблемами визначення меж вашої земельної ділянки, краще звернутися до кваліфікованого юриста, який спеціалізується на вирішенні земельних спорів. Такий фахівець може надати вам необхідну юридичну підтримку та допомогти заощадити час та кошти, убезпечив Вас від довгих судових процесів.

Наші фахівці готові допомогти вам в усіх аспектах земельних правовідносин, від консультацій до представництва ваших інтересів у судах та експертних організаціях.

Наш телефон: +38 (095) 546 07 05